Last few weeks aku ke klinik, antenatal check up for 30wks dan juga MGTT buat kali kedua..Awal2 pagi dah tercongok di klinik sebab nak minum air gula..Kali pertama buat MGTT masa 20 minggu..Bacaan alhamdulillah normal..
Kali ini bila nama dipanggil masuk ke dalam makmal, tengok air gula tu mcm makin tinggi sikit pula..Dah tu air dia suam2..Aduhaiii..masalah pulak nak menghabiskan air gula tu walaupun ada perisa..Kalau kali pertama dulu 2 teguk je berjaya menghabiskan, kali ini ade lah dalam 5-6 teguk, tu pun slow2 dan diselang rasa nak muntah :'(
Check up baby alhamdulillah semuanya ok takat ni..So petang tu tunggulah nurse call utk bagi result MGTT tu...Tapi sampai ke sudah takde pun terima mana2 call dari klinik..
Esok paginya baru nurse call..Sibuk katanya semalam ramai patient..Nurse pun sebutlah result MGTT..FSP 5.88, 2HP 9...Apeeee???9????Biar betul nurse? Nurse cakap betul la tu...Gelap seketika duniaku masa tu..perkataan GDM sudah menari2 di hadapanku..Nurse suruh datang klinik lagi 2 minggu utk buat BSP...Dah apa pula BSP tu..Yang aku tahu daripada pengalaman kawan2 katanya ambil darah sebanyak 4 kali..nurse pun terangkan serba sedikit pasal BSP ni..Tapi otakku x sempat nak digest sebab rasa terlalu stress mendengar result yang sangat tinggi tu!
Lepas letak telefon je apa lagi, teruslah menggoogle info pasal GDM dan BSP ni..Mungkin lepas ni buku merahku akan bertukar warna kepada sticker kuning pulak..Haishhhh x sukaa..Rasa macam repeat balik je MGTT tu..tapi azab pula nak minum air gula tu..Lama juga masa ku ambil untuk menenangkan diri..Berfikir secara positif..Apa yang berlaku tu pasti ada hikmahnya..Tengok dari aspek positif..Ada baiknya juga sebab kita boleh monitor setiap apa yang kita makan.
So BSP-Blood Sugar Profile ni kita perlu ambil darah pada waktu2 tertentu..Ada 4 kali kena ambil..Macam aku nurse suruh datang klinik amik darah pukul 8.00 pagi, 11.00 pagi, 3.00 petang dan 9.00 malam. Malam sebelumnya perlu puasa seperti biasa jam 10 malam. Pukul 8 pg datang klinik amik darah. Lepas tu boleh breakfast. Puasa 2 jam lepas tu kul 11 pg amik darah semula. Continue makan n puasa, kul 3 ptg amik darah, makan, puasa dan last kul 9 mlm amik darah..Bunyinya macam haru juga sebab nak berulang alik ke klinik banyak kali. Aku tanya juga pengalaman kawan2 yang pernah buat BSP ni..Diorg kata diorang beli alat glukometer dan monitor sendiri aje di rumah. Result tu bawak je tunjuk kt nurse nanti..Hmm menarik juga cara tu kan..
Selain tu aku pun turut minta nasihat sahabat baikku, Nurul yang memang kerja dia pegawai dietitik di hospital. Alhamdulillah banyak juga perkongsian daripada dia..Yang penting ibu2 ada GDM ni kene pantau portion dan jenis makanan yang diambil. Jangan main sedap rasa je sbb baby dalam perut tu kene jaga juga..
Antara tips yang dia kongsikan dengan aku,
Nasi ambil portion yang kecil (1/4), sayur lebihkan (but not starchy veges spt adik beradik ubi, sengkuang, labu kuning, jagung, sukun. Banyakkan minum air kosong instead of air2 manis ni..Kalau nak minum air manis pun sehari sekali aje..Susu pun amik yg low fat aje dalam 4 sudu gitu.
Banyakkan buat aktiviti fizikal/bersenam utk energy balance supaya gula dalam makanan yang kita makan tu boleh fully utilized.
Skrg pun aku dah pandai guna glukometer tu, pinjam mak punya..Heheee..Nak beli juga la satu nanti senang nk buat monitoring.
So utk testing2 aku dah mula dah sebelum buat BSP di klinik nanti..
8.00 pg -6.0 (puasa)
11.00 pg - 4.7 (3 kpd biskut oat25 & segelas air lemon suam)
3.00 ptg - 5.5 (1 senduk nasi, ikan masak kicap, sawi, kerabu kacang botor, 4 kiub jambu batu, air kosong)
9.00 mlm - 7.2 (1 pinggan maggi goreng homemade, no perencah segera, 4 ketul pau goreng sambal, 1 gelas fresh milk)
Nampaknya ada tinggi pada jam 8 pg n 9 mlm..
8 pagi tu aku nak siasat nape tinggi pula sedangkan last makan pukul 7.45mlm gitu..Makan pun biasa2 je
9 mlm tu mmglah tinggi sebab aku dah balun 4 ketul pau goreng. Pau kan dihasilkan drp tepung. Banyak pula tu..Kalau nk mkn pun mkn yang steam punyo..Bukan yg goreng..
Menurut sahabat aku, bacaan sewaktu berpuasa mesti kurang dari 5.3 dan bacaan 2 jam lepas makan mesti tak lebih daripada 6.3
Insyaallah lepas ni aku akan cuba kawal pemakanan aku. Bagus juga kan? Lagipun x semestinya kl kita lulus MGTT tu kita boleh bedal apa saja..Sepanjang masa pun mmg kene control pemakanan utk kesihatan jangka masa panjang..
Jadinya aku bersyukur juga dengan ujian ini, sekurang2nya aku insaf skrg dan jaga pemakanan aku..Berat pun sudah turun 1 kg skrg :)
Lepas letak telefon je apa lagi, teruslah menggoogle info pasal GDM dan BSP ni..Mungkin lepas ni buku merahku akan bertukar warna kepada sticker kuning pulak..Haishhhh x sukaa..Rasa macam repeat balik je MGTT tu..tapi azab pula nak minum air gula tu..Lama juga masa ku ambil untuk menenangkan diri..Berfikir secara positif..Apa yang berlaku tu pasti ada hikmahnya..Tengok dari aspek positif..Ada baiknya juga sebab kita boleh monitor setiap apa yang kita makan.
So BSP-Blood Sugar Profile ni kita perlu ambil darah pada waktu2 tertentu..Ada 4 kali kena ambil..Macam aku nurse suruh datang klinik amik darah pukul 8.00 pagi, 11.00 pagi, 3.00 petang dan 9.00 malam. Malam sebelumnya perlu puasa seperti biasa jam 10 malam. Pukul 8 pg datang klinik amik darah. Lepas tu boleh breakfast. Puasa 2 jam lepas tu kul 11 pg amik darah semula. Continue makan n puasa, kul 3 ptg amik darah, makan, puasa dan last kul 9 mlm amik darah..Bunyinya macam haru juga sebab nak berulang alik ke klinik banyak kali. Aku tanya juga pengalaman kawan2 yang pernah buat BSP ni..Diorg kata diorang beli alat glukometer dan monitor sendiri aje di rumah. Result tu bawak je tunjuk kt nurse nanti..Hmm menarik juga cara tu kan..
Selain tu aku pun turut minta nasihat sahabat baikku, Nurul yang memang kerja dia pegawai dietitik di hospital. Alhamdulillah banyak juga perkongsian daripada dia..Yang penting ibu2 ada GDM ni kene pantau portion dan jenis makanan yang diambil. Jangan main sedap rasa je sbb baby dalam perut tu kene jaga juga..
Antara tips yang dia kongsikan dengan aku,
Nasi ambil portion yang kecil (1/4), sayur lebihkan (but not starchy veges spt adik beradik ubi, sengkuang, labu kuning, jagung, sukun. Banyakkan minum air kosong instead of air2 manis ni..Kalau nak minum air manis pun sehari sekali aje..Susu pun amik yg low fat aje dalam 4 sudu gitu.
Banyakkan buat aktiviti fizikal/bersenam utk energy balance supaya gula dalam makanan yang kita makan tu boleh fully utilized.
Skrg pun aku dah pandai guna glukometer tu, pinjam mak punya..Heheee..Nak beli juga la satu nanti senang nk buat monitoring.
So utk testing2 aku dah mula dah sebelum buat BSP di klinik nanti..
8.00 pg -6.0 (puasa)
11.00 pg - 4.7 (3 kpd biskut oat25 & segelas air lemon suam)
3.00 ptg - 5.5 (1 senduk nasi, ikan masak kicap, sawi, kerabu kacang botor, 4 kiub jambu batu, air kosong)
9.00 mlm - 7.2 (1 pinggan maggi goreng homemade, no perencah segera, 4 ketul pau goreng sambal, 1 gelas fresh milk)
Nampaknya ada tinggi pada jam 8 pg n 9 mlm..
8 pagi tu aku nak siasat nape tinggi pula sedangkan last makan pukul 7.45mlm gitu..Makan pun biasa2 je
9 mlm tu mmglah tinggi sebab aku dah balun 4 ketul pau goreng. Pau kan dihasilkan drp tepung. Banyak pula tu..Kalau nk mkn pun mkn yang steam punyo..Bukan yg goreng..
Menurut sahabat aku, bacaan sewaktu berpuasa mesti kurang dari 5.3 dan bacaan 2 jam lepas makan mesti tak lebih daripada 6.3
Insyaallah lepas ni aku akan cuba kawal pemakanan aku. Bagus juga kan? Lagipun x semestinya kl kita lulus MGTT tu kita boleh bedal apa saja..Sepanjang masa pun mmg kene control pemakanan utk kesihatan jangka masa panjang..
Jadinya aku bersyukur juga dengan ujian ini, sekurang2nya aku insaf skrg dan jaga pemakanan aku..Berat pun sudah turun 1 kg skrg :)
No comments:
Post a Comment