Monday, March 25, 2013

Saturday, March 23, 2013

Berenang gaya bebas


Aku belum lepas lagi teknik yang ini..coach cakap tangan tak lurus lah..kicking lemah la..pinggang keras lah...haishhhh :'(

Kelas Asas Renang Part 2

Semakin menuju ke penghujung kelas renang ni, semakin stress pulok aku dibuatnye..aiyaaaakkkk!!!

Sebabnya??teknik freestyle aku masih belum betul..kadang2 tangan tak straight..kadang2 cara pulling tak betul..kadang2 kicking sangat lemah...alahaiiii..sebenarnya tidaklah stress sangat..tp disebabkan satu insiden yang berlaku last week, aku jadi demotivated dan kurang bersemangat nak meneruskan kelas :'(( tp kalau x teruskan kelas rugi pulak kan...


Mujurlah encik suami sentiasa memberikan semangat..tidaklah aku rebah terus..huhuu..


Penguat semangat untuk meneruskan kelas renang minggu hadapan :)







Oh Allah, aku ingin pandai berenang, ameen..

Sunday, March 17, 2013

Kelas Asas Renang - part 1

Rasulullah SAW bersabda, “Ajarilah anak-anak kamu berkuda, berenang dan memanah”. (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Rasulullah SAW bersabda, maksudnya: “Tiap-tiap sesuatu yang bukan zikrullah berarti permainan dan kelalaian, kecuali empat perkara: Seorang laki-laki berjalan antara dua sasaran (untuk memanah); Seorang yang mendidik kudanya; Bermain-mainnya seseorang dengan isterinya; Belajar berenang.” (Riwayat Thabarani)


kagum je kan tengok anak orang kecil2 lagi dah pandai berenang  :)
Masa DPA dulu memang kami diwajibkan menyertai kelas renang. Percuma aje. Tapi aku x khatam pun belajar atas alasan2 tertentu..huhuuu..aku hanya reti terapungkan diri sahaja. Minat nak belajar berenang tu memang ade tapi susah nak mencari kolam yang tertutup atau yang dikhaskan untuk wanita sahaja..Owhhh memang ada..tapi life guard semuanya lelaki..Memang aku kurang selesa..

Sehinggalah baru2 ini PPTD advertised kelas asas renang untuk wanita..Serta merta aku meringankan tangan untuk mengisi borang permohonan bersama seorang sahabatku. Alhamdulillah permohonan kami diterima. Bayaran dikenakan RM130 ada 8 kali kelas. Satu jam setiap sesi. Tempatnya pun dekat sangat dengan pejabat kami di Pusat Maritim. Sungguh, aku x pernah tahu ada wujud kolam tertutup di situ.



Setakat ini alhamdulillah sudah 4 kelas berlalu dan hanya berbaki 4 kelas sahaja lagi. Kelas sebelum ini kami diajar teknik pulling. Ohh nampak senang saja tetapi bila nak buat sendiri, x lepas2..bila tangan menarik air, kaki pula terlupa nak kicking..huk3..mujurlah coach kumpulan kami, coach Syima tu penyabar orangnya..aku pula yang rasa bersalah x lepas2 lagi teknik tersebut..Begini teknik pulling yang ku lihat macam senang tu..

http://www.youtube.com/watch?v=zhH1gFLRIc4

Jujurnya aku mulai gemar berenang sekarang..tapi persekitaran yang kurang sensitif membataskan peluang untuk wanita muslimah berenang. Di tempat yang kami belajar sekarang ni memang best sebab tertutup. Cuma ia tak buat sesi asing atau khusus untuk perempuan sahaja. Alangkah baiknya kalau pihak yang terlibat prihatin akan hal ini :)

Kalian yang ada anak2 kecil, galakkanlah anak2 anda berenang sejak mereka kecil. Berenang itu kan sunnah..Selain itu, berenang merupakan riadah yang sangat baik kerana anda menggunakan semua otot2 anda dan paling penting, risiko kecederaan adalah amat rendah berbanding sukan yang lain :)

http://www.facebook.com/photo.php?v=10151500105072243&set=vb.738462242&type=2&theater

Bersambung di entry seterusnya..


Sunday, March 10, 2013

Aku sayang Malaysia!!

Setiap kali melihat dada akhbar memaparkan OP Daulat, hati sangat tersentuh dan sayu melihat ahli keluarga yang kehilangan oran tersayang mereka..sungguh aku juga merasainya kerana aku juga pernah merasainya..hanya mereka yang pernah mengalaminya sahaja yang tahu bagaimana perit rasanya kehilangan insan yang tersayang..



Ya Allah, lindungilah tanah airku yang tercinta..selamatkanlah para penduduk di Lahad Datu dan di sekitarnya juga seluruh rakyat Malaysia...Marilah sama-sama kita doakan agar negara kita akan terus aman dan damai...

Doakan juga semoga pahlawan2 negara kita yang gugur tergolong dalam golongan mati syahid kerana mempertahankan negara, insyaallah..Semoga Allah merahmati mereka dan menempatkan mereka di kalangan orang2 yang beriman, Al-fatihah...

Friday, March 8, 2013

The Power of Suprise!

Ehem...ehem...menarik, tertarik, kau memang deboooommmm! Ahakss..


Selamat ulangtahun kelahiran!

Alhamdulillah hari ini merupakan ulang tahun kelahiran encik suami yang ke-33 tahun..

Semoga abang diberikan kesihatan yang baik untuk terus melaksanakan amanah2 yang diberikan dan semoga pertambahan usia ini menjadikan dirimu lebih matang..

I love you...muahhhhs!


Monday, March 4, 2013

Sarah Ardini is 2!!

Pada hari ini jam 9.23 pagi sekitar 2 tahun dahulu, saya telah selamat melahirkan seorang puteri di HUKM. Puteri ini kami namakannya Sarah Ardini..Kehadirannya cukup memberi makna kepada kami berdua setelah menunggu beberapa tahun..

Syukur alhamdulillah..Sarah hari ini sudah 2 tahun...anak mommy ni makin petah berkata-kata dan makin lasak dan sudah pandai berdrama.keletah kamu cukup menghiburkan walaupun kadang2 tu memang geram dibuatnya..Nama pun budak kecil kan..mana lah mereka faham...

Syukur juga kerana perjalanan penyusuan saya sudah sampai 2 tahun..satu pengalaman yang sangat berharga dan penuh dengan dugaan dan cabaran.Terima kasih Ya Allah kerana memberikanku peluang untuk merasai pengalaman ini..Mommy sudah dapat PhD dalam breastfeeding!!

Insyaallah akan ku teruskan menyusukan Sarah selagi dia masih mahukan ASI..

Sarah Ardini anakku,
Terus membesar dengan sihat dan ceria yer sayang..Mama sentiasa berusaha memberikan yang terbaik buatmu. Kamulah amanah Allah kepada mama dan abah. Kamu juga saham akhirat kami..Pencen kubur kami..Mama akan cuba yang terbaik mendidik kamu berlandaskan syariat, insyaallah..

Mama sayang kamu selalu Sarah...muahhhh!!

Premium Beautiful last set!!

Perhatian cik/puan...



Hanya satu set sahaja yang tinggal..Memang sangat laris korset ni..

Sesuai dimiliki oleh anda yang:

- bakal melahirkan anak (confinement & slimming)

- inginkn zuriat (menyeimbangkan hormon dan mengukuhkan kedudukan rahim)

- ingin kelihatan cantik menawan di hari perkahwinan anda

- ingin mengurangkan keputihan

- ingin menghindarkan senggugut

- ingin memudarkan stretchmarks


Sesiapa yang berminat boleh contact saya ok..I'll give you special price :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...