Sunday, December 21, 2014

7th anniversary

Alhamdulillah...sudah 7 tahun kita melayari bahtera rumahtangga..Penuh dengan warna warni suka duka dalam kehidupan kita..Syukur kita dikurniakan 2 orang permata hati (Sarah request nak 3 orang adik ;p)..

Semoga Allah memberikan kita kesabaran yang tinggi dalam mendidik anak2 kita menjadi anak soleh dan solehah yang diredhai Allah..

Sungguh, diri ini tidak sempurna..Banyak cacat celanya..Banyak yang perlu daku pelajari untuk menjadi insan yang lebih baik dari hari2 sebelumnya..Pimpinlah tangan ini..Didiklah diri ini agar menjadi insan yang lebih baik utk hari2 mendatang..

Dear hubby, 
Happy anniversary..
Love you to the moon and back
May our love last forever till Jannah

Love,
Wifey

anniversary dinner @ Dondang Sayang Restaurant, KL



Saturday, December 13, 2014

Resepi : carrot cake

Tak tahula kenapa semenjak 2 menjak ni sangat suka mencuba masakan baru...Suka bermain dengan tepung pulak..

Dah lama niat nak buat carrot cake ni tapi asyik tertangguh aje..Carrot kt dalam peti pun dah naik lebam, so sebelum rosak baik kita jadikan dia kek kan ;p

Dalam banyak2 resepi yang ku google, berminat sangat nak cuba resepi Chef Izani, pemenang Masterchef Malaysia tu..Banyak yang cakap sedap resepinya..Rasa keknya juga lembap2 gitu..

So weekend lepas, vitamin R sangatlah overdose maka niat yang terbantut tempoh hari perlu dilunaskan juga..Maka jadilah akhirnya carrot cake pertama dalam hidupku..Hihiiiii

Kenapa saya suka carrot cake? Sebabnya taklah rasa bersalah bila makan sebab ada carrot, walnut, kismis..Makanan berkhasiat gitu kan..Muahahaaaaa

Oklah jom tengok resepi carrot cake yang saya ambil daripada blog resepi CMG..Credit to CMG & empunya asal resepi ini..Sory ya saya C&P saja resepi ni..

BAHAN-BAHANNYA:
1 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1/2 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*
1 1/4 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*disatukan dan diayak)
2 biji telur
3/4 cawan minyak jagung (saya guna 1/2 cawan)
1/2 cawan gula perang @ soft brown sugar (saya guna gula biasa)
1 1/4 cawan parutan lobak merah, perah sedikit airnya
1/2 cawan nenas dalam tin, toskan dan cincang kasar (takde stok di rumah)
1/2 cawan kelapa kering (takde stok di rumah)
1/2 cawan kacang walnut, cincang
BAHAN CREAM CHEESE TOPING :-)
70 g mentega tanpa garam (saya guna buttercup)
125 g cream cheese
1 camca teh esen vanilla
1 1/2 camca besar gula aising, diayak
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat berukuran 8 inci dengan sedikit minyak, alas dasar tin dengan kertas minyak. Walnut digoreng tanpa minyak hingga wangi, angkat dan ketepikan. Kelapa kering juga digoreng tanpa minyak hingga harum, tapi jangan sampai hangus, kasi perang sedikit saja, angkat dan ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, masukkan telur, minyak jagung dan gula, kacau dengan whisk hingga rata, sebati dan gula hancur (kurang lebih 3 - 4 minit). Masukkan bahan2 diayak tadi dan gaul perlahan hingga sebati, gunakan spatula.
  3. Masukkan nenas, lobak merah parut, kelapa kering dan walnut tadi. Gaul rata menggunakan spatula hingga mesra. Tuang dalam tin dan bakar selama 55 minit - 1 jam atau hingga masak.
  4. Sejukkan kek atas jaringan sebelum disapu dengan cream cheese dan hias ikut suka. Simpan kek dalam peti sejuk jika tidah habis dimakan. 
  5. UNTUK CREAM CHEESE :-  Putar cream cheese dan mentega hingga sebati, masukkan gula aising dan esen vanilla, terus memutar hingga gebu dan halus. Gunakan kelajuan sederhana...Boleh sapu atas kek tadi dan hias ikut suka.
my 1st attempt of baking the carrot cake..the result was not so bad..yummehhh

Tuesday, December 2, 2014

Omega Guard: my own testimonial




Kisah saya dan Omega Guard..Saja nak share dengan anda mengenai kebaikan omega guard Shaklee ni..Semasa mengandungkan Mu'adz saya amalkan makan omega guard ni 1-2 biji sehari di penghujung kehamilan..


Mu'adz terkena selsema sejak masuk umur 4 bulan aritu..Selsema dia berlarutan dekat sebulan lebih..Macam2 remedi saya gunakan sebab saya seboleh2nya nak elak memberi ubat..Antara remedi yang saya gunakan

Garlic oil
Garlic sock
Habbatussauda'
Minyak kelapa dara
Percussion technique

dan jugakkkk
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



Omega guard Shaklee

Alhamdulillah, kering juga selsema si Mu'adz akhirnya..

Omega guard Shaklee terdiri daripada omega-3..Jom skodeng apa kebaikan omega guard utk diri kita

~merendahkan kolestrol
~mengurangkan radang, ketegangan sendi
~baik diambil oleh ibu mengandung utk perkembangan otak bayi
~membakar lemak degil
~mengurangkan risiko penyakit jantung
dan banyak lagi lah..


credit to google



INGAT yer!! Jangan ambil minyak hati ikan tau!! Pastikan anda ambil minyak ikan berkualiti Shaklee ini :)














Saturday, November 1, 2014

Resepi: easy peasy apam gula hangus

Cerita dah basi tapi saja nak buat entry juga untuk future reference..

Antara aktiviti hujung minggu saya adalah mencuba pelbagai resepi..Resepi mudah2 saja..Kali ni saya nak cuba buat apam gula hangus..Tengok bahan2 masaknya pun semua ada di rumah so kita cubalah..

Resepi apam gula hangus

Bahan A
1 cawan gula
1 cawan air

Bahan B
1 cawan minyak masak (saya derhaka..saya letak setengah cawan saja)
1 cawan gula
1 cawan telur
3 cawan tepung gandum
2 sudu teh soda bikarbonat

Cara membuatnya
(Bahan A)
Cairkan 1 cawan gula sehingga perang. Kemudian masukkan 1 cawan air dan kacau rata. Sejukkan sebentar

Gaul telur dan gula sehingga sebati. Saya pakai whisk aje. Nak pakai blender pun boleh.
Masukkan tepung gandum, soda dan bahan A yang telah menjadi gula hangus tadi. 
Kemudian masukkan minyak masak dan gaul rata.
Tuangkan adunan ke dalam acuan dan kukus selama 10-15 minit.

Senang saja kan...

Anak dara yang rajin menolong di dapur

Sunday, October 26, 2014

My brother's engagement

25.10.14

Pada tarikh ini semua umat Islam menyambut tahun baru 1436H..

Pada tarikh ini juga adik lelaki saya telah selamat menjadi tunangan orang..Alhamdulillah, majlis berjalan dengan lancar. 

Cuma saya sangat terkilan kerana tidak dapat menyaksikan majlis pertunangan tersebut. Encik suami terlibat dengan majlis sambutan Maal Hijrah di PICC. Majlisnya tamat agak lewat. Kebetulan juga majlis pertunangan adik saya bermula sekitar jam 12 tengah hari. Dalam atur cara majlis sambutan Maal Hijrah tertulis tamat program jam 11 pagi..Ahli keluarga yang lain semua sudah bersiap dan hanya menunggu saya..Hampir jam 1145 masih belum habis majlis di PICC..Saya menyuruh mereka pergi dahulu dan kami akan menyusul kemudian..

Nak dipendekkan cerita, apabila kami tiba, majlis pun sudah selesai dan para tetamu sedang menjamu selera..Terkilan sungguh rasa di hati..

Apapun, tahniah adikku atas pertunangan kalian. Semoga dipermudahkan urusan akan datang..Insyaallah tahun depan keluarga kami akan bertambah :)


sisterhood





Wednesday, October 22, 2014

Rambut gugur selepas bersalin??

 

sumber encik google

Masalah yang sering dialami oleh ibu-ibu selepas bersalin..Saya juga tidak terkecuali mengalaminya. Saya juga punya kawan yang rambutnya semakin jarang dek hormon yang tidak seimbang selepas bersalin yang menyumbang kepada keguguran rambut yang kronik..

 

Sebenarnya sejak bersalinkan anak pertama dulu saya hanya ambil zinc complex shaklee je utk bantu masalah keguguran rambut saya ni..

 

Jom baca info sikit tentang keguguran rambut selepas bersalin ni!!
 

Tahukah anda bahawa rambut gugur selepas melahirkan adalah suatu yang NORMAL?! Yaaa itu normal..Anda akan kembali seperti sedia kala selepas bayi anda menyambut ulang tahunnya yang pertama..

Kebiasaannya, kira-kira 85-9% rambut kita tumbuh di kepala manakala 5-15% yang lain berada pada peringkat berehat. Selepas tempoh berehat, rambut2 kita akan gugur..Biasanya semasa kita menyikat atau bersyampu dan akan digantikan dengan rambut yang baru..Secara purata, setiap wanita mengalami keguguran rambut 100 helai setiap hari..Macam banyak aje kan!!!

Semasa hamil, peningkatan paras estrogen adalah pada peringkat pertumbuhan rambut yang panjang. Hanya sedikit rambut berada pada peringkat berehat dan sedikit sahaja yang gugur setiap hari. Sebab itulah ibu2 mempunyai rambut yang lebih lebat semasa hamil.

Selepas anda melahirkan anak, paras estrogen merudum dan lebih banyak folikel rambut memasuki peringkat berehat..Pada masa ini lebih banyak rambut akan gugur terutama ketika anda bersyampu dan menyikatnya..

Kebiasaannya masalah ini akan berakhir apabila anak anda memasuki usia setahun..Ok, apakah yang boleh kita lakukan apabila mengalami masalah rambut gugur ni?

Antara langkah2 yang boleh diambil ialah 
  • elakkan gaya rambut yang menarik atau meregang rambut yang keterlaluan
  • amalkan diet yang sihat
  • tambah supplemen dalam pemakanan seharian terutama zinc, b complex, vit C dan E dan juga biotin
  • pilih syampu yang mengandungi bahan2 yang berkualiti tinggi
  • potong rambut
  • elakkan stress

Sumber: wikihow.com 

Saya amalkan pengambilan zinc complex setiap pagi sebelum sarapan, b complex dan vit C selepas sarapan serta vit E pada waktu malam selepas dinner..Alhamdulillah saya dapati masalah rambut gugur saya dapat dikawal..

Yang nak cuba produk Shaklee jangan segan-segan utk hubungi saya ya!

Saturday, September 13, 2014

September Special: Shaklee Collagen Powder & Mealshake

Bulan ni adalah bulan istimewa bagi Shaklee Collagen Powder dan Mealshake...

Beli 6 Collagen Powder PERCUMA 1 & dapat keahlian secara PERCUMA lagi...

Beli 3 mealshake PERCUMA 1...


Thursday, August 28, 2014

Hamil semula selepas keguguran ~testimoni sendiri~

Assalamualaikum...
Tinggal beberapa hari saja lagi promosi GLA Complex Shaklee

Hari ni saya nak berkongsi testimoni sendiri setelah mengambil GLA Complex Shaklee ni..

Saya mengalami keguguran sekitar bulan Julai 2013..Masa tu kandungan dah nak masuk 12 minggu..Dalam tempoh berpantang selama lebih kurang 2 minggu saya hanya ambil antibiotik yg diberikan oleh hospital...Pada masa yang sama saya makan basic set shaklee (b complex, vit C dan vitalea) dan juga jus kurma qaseh adinda..Selepas 6 minggu, period datang semula..Alhamdulillah kitar haid pun normal saja..Bila datang mula datang haid barulah saya amalkan GLA complex ni dari hari pertama haid sehingga waktu subur. Lepas tu saya stop..Bila next datang haid baru saya ambil semula GLA complex ni semula..Kenapa saya ambil GLA Complex ni on and off?? Boleh refer pada artikel ini ya

Alhamdulillah bulan Sept 2013 saya hamil semula dengan izin Allah :) Bulan Jun lepas selamat melahirkan Mu'adz...

Bagi yang belum tahu pasal GLA Complex ni meh saya kongsi sedikit..

GLA Complex ni merupakan kombinasi minyak borage. Ia mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E..

Kebanyakan wanita biasa mengambil evening primrose oil (EPO) bila datang bulan kan? Saya dulu2 pun mmg ambil EPO..Tapi bila dah ambil produk Shaklee ni saya stop dah ambil EPO sebab kandungan dalam EPO adalah GLA..

GLA Complex memang sangat membantu melegakan sindrom pra-haid..Senggugut saya memang dah hilang sejak saya ambil GLA Complex..Selain itu, banyak lagi kebaikan GLA Complex ni untuk wanita tau! 

~kulit, rambut dan kuku yang sihat
~ketidakseimbangan hormon
~kecutkan bengkak (cyst)
~ikhtiar untuk hamil




Promosi GLA Complex ni hanya tinggal 3 hari saja lagi..Jom grab sebelum kehabisan!!

Tuesday, August 5, 2014

World Breastfeeding Week

Minggu ini (1-7 Ogos) merupakan minggu penyusuan ibu sedunia..



Masa Sarah dulu saya akui ilmu menyusu agak kurang..Mungkin sebab anak pertama..Tapi saya gigihkan juga menyusukan Sarah walaupun demand melebihi supply..Menyusu penuh sampai usianya 1 tahun. Lepas tu campur susu formula tapi dalam masa yang sama masih meneruskan penyusuan. Sarah berhenti menyusu sepenuhnya pada usianya 2 tahun 9 bulan..Itupun sebab saya pregnant..

Insyaallah utk Mu'adz ni saya berazam utk berikan yang terbaik..Nak menyusukan sehingga 2 tahun, insyaallah...

Saya akui perjalanan menyusukan anak ni bukan mudah..Banyak liku2 dan cabaran yang perlu ditempuhi tambahan pula bagi ibu2 yang bekerja..Tapi saya yakin dengan adanya support daripada keluarga dan lain2 boleh menjayakan perjalanan ini..Yang penting, minda harus sentiasa POSITIF..Fikir yang baik-baik, insyaallah yang datang nanti semuanya baik2..




info crdt to WHO


Kepada semua ibu2 yang menyusukan anak, KEEP CALM & enjoy BREASTFEEDING!

googled pic

Tuesday, July 29, 2014

Eid Mubarak!

Eid Mubarak..Maaf Zahir Batin..0-0 :)

Kullu 'am wa antum bikhoir...

Tahun ini kami beraya di Putrajaya saja..Aku pun baru habis pantang..Adik lelaki pun x dapat cuti..So tahun ini beraya di sini saja lah..Tapi best sebab beraya dengan baby baru :)



Friday, July 18, 2014

#MH17


Dalam pada saudara seislam kita di Gaza bermandi darah setiap hari, negara kita juga menerima berita sedih lewat mlm semalam..Tragedi MH17..4 bulan selepas tragedi MH370 yang belum pun terungkai...

Allahuakbar...Allah sedang berbicara dengan kita..Ujian itu kan tarbiyah dari Allah...

2014, tahun yang penuh dengan dugaan dan cabaran buat kita..Marilah sama2 bermuhasabah diri..Semoga kita menjadi insan yang lebih baik...Semoga Malaysia tanah airku tercinta ini sentiasa terpelihara..

Semoga muslimin muslimat #MH17 yang terkorban mendapat ganjaran syurga Allah..

Alfatihah..

#PrayForMH17#PrayForGaza#PrayForSabah

Wednesday, June 25, 2014

It's a boy!

Alhamdulillah, selamat melahirkan baby boy, 3.62 kg di HUKM tanggal 4 Jun yang lepas..Terima kasih Ya Allah di atas kurniaanMu ini...




Monday, May 19, 2014

Doa mudah bersalin

Reaching the final trimester....4 more weeks to go...



Moga dipermudahkan segala urusan hambaMu ini Ya Alllah, ameen..





Friday, May 9, 2014

GDM ohh GDM



Last few weeks aku ke klinik, antenatal check up for 30wks dan juga MGTT buat kali kedua..Awal2 pagi dah tercongok di klinik sebab nak minum air gula..Kali pertama buat MGTT masa 20 minggu..Bacaan alhamdulillah normal..

Kali ini bila nama dipanggil masuk ke dalam makmal, tengok air gula tu mcm makin tinggi sikit pula..Dah tu air dia suam2..Aduhaiii..masalah pulak nak menghabiskan air gula tu walaupun ada perisa..Kalau kali pertama dulu 2 teguk je berjaya menghabiskan, kali ini ade lah dalam 5-6 teguk, tu pun slow2 dan diselang rasa nak muntah :'(

Check up baby alhamdulillah semuanya ok takat ni..So petang tu tunggulah nurse call utk bagi result MGTT tu...Tapi sampai ke sudah takde pun terima mana2 call dari klinik..

Esok paginya baru nurse call..Sibuk katanya semalam ramai patient..Nurse pun sebutlah result MGTT..FSP 5.88, 2HP 9...Apeeee???9????Biar betul nurse? Nurse cakap betul la tu...Gelap seketika duniaku masa tu..perkataan GDM sudah menari2 di hadapanku..Nurse suruh datang klinik lagi 2 minggu utk buat BSP...Dah apa pula BSP tu..Yang aku tahu daripada pengalaman kawan2 katanya ambil darah sebanyak 4 kali..nurse pun terangkan serba sedikit pasal BSP ni..Tapi otakku x sempat nak digest sebab rasa terlalu stress mendengar result yang sangat tinggi tu!

Lepas letak telefon je apa lagi, teruslah menggoogle info pasal GDM dan BSP ni..Mungkin lepas ni buku merahku akan bertukar warna kepada sticker kuning pulak..Haishhhh x sukaa..Rasa macam repeat balik je MGTT tu..tapi azab pula nak minum air gula tu..Lama juga masa ku ambil untuk menenangkan diri..Berfikir secara positif..Apa yang berlaku tu pasti ada hikmahnya..Tengok dari aspek positif..Ada baiknya juga sebab kita boleh monitor setiap apa yang kita makan.





So BSP-Blood Sugar Profile  ni kita perlu ambil darah pada waktu2 tertentu..Ada 4 kali kena ambil..Macam aku nurse suruh datang klinik amik darah pukul 8.00 pagi, 11.00 pagi, 3.00 petang dan 9.00 malam. Malam sebelumnya perlu puasa seperti biasa jam 10 malam. Pukul 8 pg datang klinik amik darah. Lepas tu boleh breakfast. Puasa 2 jam lepas tu kul 11 pg amik darah semula. Continue makan n puasa, kul 3 ptg amik darah, makan, puasa dan last kul 9 mlm amik darah..Bunyinya macam haru juga sebab nak berulang alik ke klinik banyak kali. Aku tanya juga pengalaman kawan2 yang pernah buat BSP ni..Diorg kata diorang beli alat glukometer dan monitor sendiri aje di rumah. Result tu bawak je tunjuk kt nurse nanti..Hmm menarik juga cara tu kan..

Selain tu aku pun turut minta nasihat sahabat baikku, Nurul yang memang kerja dia pegawai dietitik di hospital. Alhamdulillah banyak juga perkongsian daripada dia..Yang penting ibu2 ada GDM ni kene pantau portion dan jenis makanan yang diambil. Jangan main sedap rasa je sbb baby dalam perut tu kene jaga juga..

Antara tips yang dia kongsikan dengan aku,

Nasi ambil portion yang kecil (1/4), sayur lebihkan (but not starchy veges spt adik beradik ubi, sengkuang, labu kuning, jagung, sukun. Banyakkan minum air kosong instead of air2 manis ni..Kalau nak minum air manis pun sehari sekali aje..Susu pun amik yg low fat aje dalam 4 sudu gitu.

Banyakkan buat aktiviti fizikal/bersenam utk energy balance supaya gula dalam makanan yang kita makan tu boleh fully utilized.

Skrg pun aku dah pandai guna glukometer tu, pinjam mak punya..Heheee..Nak beli juga la satu nanti senang nk buat monitoring.



So utk testing2 aku dah mula dah sebelum buat BSP di klinik nanti..
8.00 pg -6.0 (puasa)
11.00 pg - 4.7 (3 kpd biskut oat25 & segelas air lemon suam)
3.00 ptg - 5.5 (1 senduk nasi, ikan masak kicap, sawi, kerabu kacang botor, 4 kiub jambu batu, air kosong)
9.00 mlm - 7.2 (1 pinggan maggi goreng homemade, no perencah segera, 4 ketul pau goreng sambal, 1 gelas fresh milk)

Nampaknya ada tinggi pada jam 8 pg n 9 mlm..
8 pagi tu aku nak siasat nape tinggi pula sedangkan last makan pukul 7.45mlm gitu..Makan pun biasa2 je
9 mlm tu mmglah tinggi sebab aku dah balun 4 ketul pau goreng. Pau kan dihasilkan drp tepung. Banyak pula tu..Kalau nk mkn pun mkn yang steam punyo..Bukan yg goreng..

Menurut sahabat aku, bacaan sewaktu berpuasa mesti kurang dari 5.3 dan bacaan 2 jam lepas makan mesti tak lebih daripada 6.3

Insyaallah lepas ni aku akan cuba kawal pemakanan aku. Bagus juga kan? Lagipun x semestinya kl kita lulus MGTT tu kita boleh bedal apa saja..Sepanjang masa pun mmg kene control pemakanan utk kesihatan jangka masa panjang..

Jadinya aku bersyukur juga dengan ujian ini, sekurang2nya aku insaf skrg dan jaga pemakanan aku..Berat pun sudah turun 1 kg skrg :)

Friday, April 18, 2014

Persediaan buat ibu2 berpantang

Anda bakal melahirkan bayi dalam tempoh terdekat ini? Sudah siap persediaan berpantang? Bagi yang masih belum membuat persiapan berpantang dan masih tercari-cari set berpantang, bolehlah consider set premium ini kombinasi korset ajaib Premium Beautiful dan supplemen Shaklee..Bagi ibu-ibu yang tak berani mengambil jamu, herba dan sewaktu dengannya, inilah pilihan buat anda!

B Complex, Vitalea, Vitamin C, Ostematrix dan Zinc Complex merupakan set asas berpantang Shaklee..

Lecithin pula membantu menyingkirkan lemak-lemak di badan dan menurunkan paras kolestrol..

Alfafa dan ESP pula membantu dalam penyusuan ibu. 

Alfafa berperanan sebagai penggalak susu (galactagogues) ibu, sementara ESP pula turut berperanan meningkatkan penghasilan susu ibu di samping memberikan tenaga kepada ibu-ibu yang dalam berpantang. Bonus juga jika mengambil ESP ni kerana membuatkan kulit kita bertambah glowing gitu ;)

Tetapi perlu diingatkan, ibu-ibu mesti faham konsep penyusuan yang betul iaitu demand-supply..Begitu juga perlu selalu mengosongkan breast untuk merangsang penghasilan air susu ibu. Apa guna mengambil milk booster tetapi konsep asas tidak dipatuhi..

Pemakaian korset premium beautiful (PB) pula membantu mengembalikan bentuk badan ibu-ibu selepas melahirkan. Paling istimewa, korset ni berteknologi F.I.R.. F.I.R membantu menyingkirkan toksik dalam badan, melancarkan peredaran darah, menyeimbangkan suhu badan..Dengan memakai PB at least 8 jam sehari setiap hari akan membantu ibu-ibu kembali langsing dalam tempoh berpantang. Untungnya jika membeli PB ni, anda bukan hanya memakainya ketika dalam pantang sahaja, tetapi anda boleh menggunakan setiap hari! Ada lifetime warranty lagi! Maksudnya jika terdapat kerosakan pada PB anda, bolehlah dihantar untuk repair..




Jika berminat mendapatkan set asas berpantang, set premium, mana2 produk Shaklee, korset PB ni, jangan segan2 hubungi saya ya!

Saya doakan bakal-bakal ibu semua dipermudahkan bersalin dan selamat berpantang dengan jayanya! Let's support breastfeeding..Breastfeeding rocks!!


*Disclaimer
These statements have not been evaluated by the FDA. These products are not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases.

Thursday, April 10, 2014

Cara tidur semasa hamil

Bila memasuki trimester kedua dan ketiga, posisi ketika tidur perlu dititikberatkan. Perut makin membesar dan semestinya membuatkan ibu2 berasa kurang selesa, bukan?


Tuesday, April 8, 2014

Sakit belakang ketika hamil??

Bila masuk final trimester, mesti ada di antara ibu2 yang mengalami masalah sakit belakang kan? Lately ni saya juga sering alami sakit di bahagian kiri punggung..Bila google, dikatakan ia ada kaitan dengan sciatic nerve atau dipanggil sciatica during pregnancy..

Ni saya C&P artikel dari whattoexpect.com mengenai sciatica

At various times throughout your pregnancy, your expanding uterus might put pressure on the sciatic nerve in the lower part of your spine, which causes lower back pain during pregnancy (which often travels throughout the body). When the baby starts to shift into the proper birth position in the third trimester, it can rest directly on the nerve, causing a major pain in the butt (and back, and legs).

 Sciatica can be constant or intermittent, depending on whether your baby changes positions. And you might not just experience this lower back pain during pregnancy — it can also stick around for a little while after you've given birth. 

Seriously memang rasa sakit especially masa lepas solat tu..Bila nak bangun je rasa sakit mencucuk di bahagian punggung..

So antara cara untuk mengurangkan rasa sakit adalah dengan melakukan pelvic tilts, berenang dan aktiviti regangan..

pelvic tilts

Wednesday, April 2, 2014

April Special: Ostematrix



Bulan ini adalah bulan istimewa bagi Ostematrix..

Ostematrix Shaklee ini bukan sekadar kalsium, kerana ia turut mengandungi vitamin D, magnesium, fosforus dan banyak lagi...

Jika anda mempunyai masalah seperti berikut, bolehlah mencuba ambil ostematrix ni
  • kebas kaki tangan apabila bangun tidur
  • sembelit
  • sakit tumit, lutut
  • kejang
  • gigi rapuh
  • esteoporosis (tulang rapuh)
Ohhhh...lagi satu, jika ibu2 hamil yang tak suka minum susu, ostematrix merupakan alternatif terbaik untuk membekalkan keperluan kalsium untuk tubuh anda :)

Walaupun saya minum susu, saya masih lagi mengalami kebas2 di tangan dan kaki sewaktu bangun dari tidur..Mungkin juga keperluan kalsium saya tu tak mencukupi..Jadi saya ambil juga ostematrix ni dalam 2-3 biji sebelum tidur untuk bantu kurangkan masalah kebas2 kaki tangan..Jika anda yang langsung tak minum susu, ambillah 4 biji ostematrix setiap malam sebelum tidur..




Tahukah anda???



*Disclaimer
These statements have not been evaluated by the FDA. These products are not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases.

Tuesday, March 25, 2014

MH370....




Press conference malam tadi oleh YAB PM sangat memilukan hati seluruh rakyat Malaysia especially kaum keluarga pesawat MH370..

Dalam pada tu masih ada lagi insan2 yang kurang prihatin ni mengaitkan kenyataan malam tadi dengan PRK..Come on people..Di saat insan lain sedang berduka, tolonglah hormatkan perasaan mereka. Janganlah mempolitikkan MH370 pleaseeeeee!!! This is not the right time..

Namun jauh di sudut hati, selagi pesawat belum ditemui secara fizikal, aku masih menaruh harapan smg mereka selamat walaupun ada yang mengatakan chances utk selamat adalah 0..Kuasa Allah melebihi segalanya..

Monday, March 10, 2014

Pray For MH370

Hari ini sudah masuk hari ketiga pesawat MH370 hilang..Terlalu banyak spekulasi yang dibuat oleh orang ramai..Pleaselah...stop being keyboard warriors..Let the authorities do their job..

Apa yang kita boleh lakukan adalah berdoa dan terus berdoa semoga dipermudahkan urusan menjejak MH370..Hanya Allah sahaja yang Maha Mengetahui..
Permudahkanlah urusan mereka untuk menjejaki MH370 ini Ya Allah, ameen


Saturday, March 8, 2014

8.3.2014

Selamat ulangtahun kelahiran buat suami tersayang..Semoga kehidupanmu sentiasa dirahmati dan dilindungiNya, dimurahkan rezeki, dikurniakan kesihatan yang baik, dipermudahkan segala urusan di dunia dan akhirat..

Pagi2 hari ini juga Malaysia digemparkan dengan kehilangan pesawat MH370 dari Kuala Lumpur ke Beijing. Dikatakan terputus hubungan sekitar jam 1 lebih pagi..

Memang tak senang duduk dibuatnya bila mendengar berita ni..Tambah sedih bila dapat tahu ada rakan seperkhidmatan yang turut berada dalam flight tersebut. Beliau dari MITI, dikatakan akan melaporkan diri di MITI Beijing pada hari Isnin depan. Banyak pula spekulasi yang timbul berikutan kehilangan MH370. Ada yang kata terhempat di laut china selatan lah..mendarat cemas di Naning, China lah..Ada juga yang mempolitikkan isu ini, mem'bahan'kan kehilangan pesawat MAS, tak kurang juga menyalahkan Kerajaan kerana lambat memberikan update tentang MH370..

Tolonglah anda2 sekalian..Ini bukan benda kecil, bukan lawak jenaka..Bayangkan jika ada ahli keluarga anda yang berada dalam pesawat tersebut..Cubalah sensitif sikit dengan perasaan mereka yang terlibat..Memandangkan MH370 dilaporkan hilang di ruang udara negara lain, sudah pasti perkara ni akan melibatkan negara2 lain juga..Nak siasat ni perlukan bukti yang kukuh dan sudah pastilah mengambil masa. Kalau cakap terhempas, mana buktinya? Kalaupun ada mendakwa menjumpai tumpahan minyak, perlu pastikan adakah benar ia minyak dari pesawat MH370 atau tumpahan minyak kapal perdagangan dan sebagainya..Kita yang bukan 'ahli' ni sebaiknya mendoakan yang terbaik utk mereka yang terlibat..Janganlah sibuk jadi keyboard warriors..Bukan apa, silap hari bulan boleh jatuh fitnah pulak..

Memang tak tenteram perasaan dibuatnya hari ini memikirkan pasal MH370. Disebabkan hal ni juga barulah aku tahu pernah juga berlaku pesawat terhempas di sekitar tahun 70 an..Di Tanjung Kupang..Bila google baru dapat baca full story..Sebak juga membaca cerita pasal Tanjung Kupang tu :(

Sekali lagi, aku doakan semoga dipermudahkn usaha mereka untuk menjejak MH370. Let's pray for MH370!

Wednesday, February 26, 2014

Berurut ketika hamil

Lumrah ibu2 hamil biasanya mesti merasa sakit belakang, lenguh peha, kaki cramp dan macam2 lagi..Esepcially bila usia kandungan dah masuk trimester 3 kan? Masa tu perut dah makin membesar dan pastinya pergerakan sudah terbatas..Nak tidur pun tak berapa selesa..Duduk pun tak selesa..Pendek kata buat apa pun tak selesa..

Untuk mengurangkan rasa ketidakselesaan pada ibu2 hamil ni, bolehlah cuba berurut..Tetapi perlu pastikan anda berurut dengan juru urut atau therapist yang terlatih ya! Jangan pergi kepada tukang urut yang kurang mahir kerana dikhuatiri akan memberikan kesan tak baik pula pada ibu dan anak dalam kandungan. Anda boleh google spa2 yang offer prenatal/pregnancy massage..Memang ada tapi make sure mereka adalah ahli yang terlatih ya! Yang saya sempat google ialah Tanamera, Baliayu Spa Sanctuary, Khareyana Spa, Clarins.


credit to Google
Kelebihan urutan semasa hamil
  • Melegakan sakit belakang, sengal2 bahu dan badan,
  • Memperbaiki mood ibu, mengurangkan stress
  • Menjadikan ibu lebih bertenaga, cergas, segar dan rileks
Antara tips kepada ibu2 hamil yang ingin berurut:
  • Berurut di awal usia kehamilan tidak digalakkan (kurang daripada 12 minggu)
  • Masa yang terbaik adalah pada usia kandungan memasuki trimester kedua
  • Elakkan rawatan panas di spa seperti sauna, kolam air panas, jakuzi, rawatan muka juga perlu dapatkan konsultasi sebelum melakukannya. Ini kerana peningkatan suhu badan boleh menjejaskan peredaran darah dan nutrien kepada bayi.
Ibu2 yang ada masalah kesihatan semasa mengandung seperti hypertension, pre-eclampsia,  pernah mengalami keguguran, pernah mengalami kelahiran pra-matang  tidak digalakkan untuk berurut kerana dikhuatiri akan memberikan kesan tidak baik kepada ibu dan anak dalam kandungan. Boleh refer artikel oleh Dr. Zubaidi mengenai berurut ketika hamil di sini.

Teringin juga nak berurut masa pregnant ni..Tapi x berani la pulak..Heheeeee

Sumber:
BabyCentre
Dr. Zubaidi Hj Ahmad

Friday, February 14, 2014

Pemakanan sihat semasa hamil

Entry ini untuk peringatan buat diri sendiri :)

Pemakanan yang sihat dan seimbang adalah amat penting kepada ibu2 hamil dan bayi yang dikandung. Biasanya waktu hamil ni lah kebanyakan ibu2 makan dalam kuantiti yang tidak dikawal dengan alasan "makan untuk 2 orang"..Belum lagi dengan mengidam macam2 makanan..Actually, ibu2 hanya perlukan extra 300 kalori saja dalam pemakanan semasa mengandung selepas memasuki trimester kedua. Kalau dah melantak macam2 tu rasanya dah terlebih kalori tu..Hihiii


Pada pendapat saya, tak salah kalau ibu2 nak makan macam2 apatah lagi bila mengidam sesuatu makanan tu..Tapi perlulah dikawal kerana zaman sekarang ni macam2 penyakit yang boleh menyerang ibu hamil. Paling banyak ialah GDM (kencing manis semasa hamil), tekanan darah tinggi, Hb rendah pun bermasalah juga..Yang paling bahaya ialah pre-eclamplsia yang boleh mengancam nyawa ibu dan anak.

Sejujurnya semasa mengandung anak pertama beberapa tahun dulu, saya tidak kisah sangat tentang diet yang seimbang..Mungkin masa tu first timer, pengalaman langsung takde jadi taklah begitu menjaga sangat pemakanan..Yang paling saya ingat saya sangat suka makan aiskrim McD..Bukan yang mahal punya pun..chocotop tu je  :) Syukurlah tak kena GDM masa tu..Overall weight gain pun tak banyak..less than 10kgs shj..Masa tu makan biasa2 aje, ambil prenatal vitamin klinik..Alhamdulillah takde masalah ketika itu..

Berbalik kepada pemakanan ibu2 hamil..Ibu2 perlu pastikan nutrisi2 penting diambil dengan secukupnya..Kadang2 memang sukar untuk kita penuhi keperluan tubuh badan, sebab itulah penting juga mengambil prenatal vitamin untuk melengkapkan mana2 yang kurang..Saya pernah terbaca satu komen seorang ibu yang baru lepas melahirkan. Menurut beliau, sepanjang hamil 9 bulan berat badan beliau tidak bertambah terlalu banyak tapi baby yang dilahirkan mencecah hampir 4 kg! Tapi drp gmbr2 yang beliau selalu post dlm fb, nmpk sgt suka makan makanan yang manis2..Makanan yang tinggi gula juga boleh mempengaruhi berat badan baby dalam kandungan..Mujurlah beliau tak kena GDM ;p

Sumber: google

Buah2 an amat penting untuk elakkan sembelit
Nak tahu berapa pertambahan berat badan yang wajar sepanjang kehamilan? Boleh refer di sini
Senaman membantu ibu2 kekal cergas dan bertenaga
Set hamil Shaklee..Berbaloi2
Kepada semua ibu2 yang sedang hamil, semoga dipermudahkan dan diberikan kesihatan yang baik sepanjang kehamilan dan semoga dipermudahkan urusan ketika bersalin nanti..Doakan saya juga ya!

p/s: Bagi yang nk mencuba set mengandung Shaklee, jangan segan2 contact saya! Harga istimewa menanti anda :)

Sumber: 
WebMed
OHSU women health- my pregnancy plate
Dr. Zubaidi
MayoClinic-pregnancy diet

Tuesday, February 11, 2014

February Special [Shaklee]: Vitalea

Assalamualaikum..


Sempena promo Shaklee utk bulan Februari ni, saya nak kongsikan mengenai Vitalea..Vitalea ni adalah kategori multivitamin & multimineral kerana padanya terdapat 28 nutrien yang penting.

Multivitamin Shaklee telah dicipta buat pertama kalinya pada tahun 1915..Pada masa tu dalam bentuk cecair macam di bawah ni..Namanya vitalized mineral.


Namun begitu, dengan kecanggihan teknologi, vitalea telah berubah bentuk daripada cecair kepada tablet. Sebiji tablet vitalea mengandungi nutrisi lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah, vitamin dan mineral penting. Tablet vitalea disalut dengan serbuk nutrisi iaitu spirulina. 


picture credit to Satu Nutrition
Vitalea merupakan tablet multivitamin yang paling pantas di dunia terlarut dalam air dan tubuh manusia. Ini kerana mineral di dalamnya mudah berintegrasi dengan protein untuk penyerapan yang pantas oleh usus kecil kita.

Vitalea telah dipilih oleh Centre for Science di US sebagai the best multivitamin dalam Public Interest pada tahun 2000!


Kebaikan Vitalea
  • penambah tenaga segera - pemberi tenaga, kecergasan tubuh dan kekuatan mental, membantu sistem memori dan fokus dalam aspek pembelajaran mahupun kerja seharian
  • pelengkap nutrisi 
  • keupayaan sistem produktif - penting bagi kanak-kanak dan remaja
  • metabolisme - membantu dalam stimulasi metabolisme dan melambatkan proses penuaan
  • elemen penting pada sel tubuh - menyediakan asas nutrisi, memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, membantu proses pembesaran, pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku serta menjaga keishatan tiroid
  • melindungi organ - fungdi buah pinggang, jantung dan hati
Vitalea juga diformulasi dengan formula besi (iron)..So bagi ibu-ibu hamil yang ada masalah hb rendah, bolehlah try ambil vitalea setiap hari..

Pengalaman saya sendiri, semasa hamil anak pertama, masa tu belum berjinak dengan Shaklee, jadi saya makan iron tablet yang dibekalkan oleh klinik. Mungkin badan kurang serasi, jadi saya selalu alami masalah sembelit berpanjangan..Alhamdulillah tiada masalah hb..Hb maintain 11 ke atas

Untuk kehamilan ketiga ni, saya ambil vitalea sebiji setiap hari dan tiada masalah sembelit..Hb pun alhamdulillah setakat ni masih cantik bacaannya 12 ke atas :)

Sempena bulan promosi Vitalea ni, memang harga vitale sangat ISTIMEWA..Harga biasa RM70++ tapi untuk bulan ni sahaja, harga Vitalea hanya serendah RM60++..Jika anda membeli set2 yang ada vitalea juga, harga semua set tersebut jadi lebih murah..So rugilah kalau x grab beli produk Shaklee bulan ini :)

Set mengandung, set berpantang, set menyusu bulan ni memang murah sebab harga Vitalea menjunam pada bulan ini!

Jika nak membeli, pm/whatsapp/emel saya ok! Harga istimewa menanti anda :)



*Disclaimer
These statements have not been evaluated by the FDA. These products are not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases.

Tuesday, February 4, 2014

Testimonial [Zinc Complex Shaklee]

Saja nak berkongsi dengan anda kebaikan zinc complex Shaklee ni..

Sebelum tu jom kita tengok antara manfaat zinc complex ni
-menghalang keguguran rambut
-membantu percepatkan penyembuhan luka dalaman dan luaran
-meningkatkan imunisasi dan pertahanan badan
-membantu masalah jeragat
-memelihara kesihatan prostat

Kebetulan haritu celah jari kaki Sarah terluka sebab tersangkut bermain kat bakul..Tajam pula celah2 bakul tu..Punyalah dia menangis kaw2 punya sampai aku ingatkan kaki dia patah ke ape..Sebab langsung tak jumpa tempat sakitnya..Bila dia dah tertidur barulah perasan jari dia terluka. So aku hanya sapukan minyak gamat ajelah supaya luka cepat kering..

After few days, nak sapu lagilah minyak gamat, tapi alih2 aku tengok sudah bernanah..Mak aih..makin takutlah si kecil tu bila tahu kaki dia bernanah..So aku pun pecahkan zinc complex tu dan tabur sikit kt luka tu..Si kecil tu memang makin kuat nangisnya sbb takut..

Esok paginya bangun tidur aku check kaki Sarah n tengok lukanya tu dah mula kering..Alhamdulillah, lega sikitlah..Budak kecil tu pun x la meraung sakit hari2 bila nak mandi..


Antara semua produk Shaklee ni, zinc complex adalah yang paling murah hanrganya..120 biji tablet boleh dibeli dengan harga RM3x.xx sahaja! Murah giler kan! Sebotol tu tahanlah dalam 2-3 bulan..



*Disclaimer
These statements have not been evaluated by the FDA. These products are not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases.

Monday, February 3, 2014

Cuti-cuti Raya Cina

Bulan Januari ni memang banyak cuti umum kan..Yang terakhir ni cuti raya cina..Nampak macam panjang aje cuti hujung bulan ni tapi sebenarnye 4 hari aje.

So cuti raya cina tahun ni famili mertua dah rancang family day di Asahan, Melaka..Perjalanan ke sana mengambil masa lebih kurang 3 jam dari Putrajaya. Kami bertolak dalam pukul 9 lebih..Adatlah bila berkonvoi ramai2 ni perjalanannya lebih lama lagi ditambah pula dengan berhenti untuk mengisi perut yang kosong ;p



Kami tiba di Kem Saujana Asahan lebih kurang pukul 1 lebih..Rasanya kalau pergi sendiri ni confirm tak jumpa sebab tempatnya agak dalam hutan..Berdepan dengan Kem PLKN Gunung Ledang..Sampai2 terus check in bilik dan berehat sekejap..Letih walaupun bukan diri sendiri yang drive..Huhuuu






Di sini, terdapat beberapa pilihan tempat tinggal. Ada asrama dan chalet..Kami tinggal di chalet..Satu chalet dalam RM80, makan turut disediakan dengan charge sebanyak RM20++ tak silapnya..Boleh tahan jugalah chalet di sini..Katil single bed tapi ada 2 buah..So bolehlah combine utk jadi queen size bed hehehee..


Lepas settle solat zohor kami pun bentang tikar dekat padang depan chalet dan lepak2 di situ..Anak2 seronoklah dapat berlari sana sini..Bapak2 pula main bola sepak di padang..Emak2 duduk je lah atas tikar sambil menikmati pemandangan hijau sekeliling..Takpelah, asalkan anak2 happy, emak2 pun happy juga..

Malam pula ada aktiviti BBQ dan cabutan bertuah...Havoc sungguh..Rasa macam kawasan chalet itu kami yang punya..Haaaaahaaa..Untuk cabutan bertuah tu, family kecil kami mendapat 4 buah mug dan kuali masak..Best3..Habis aktiviti makan2, masing2 pun pulang ke bilik masing2..Tidur time..Tp agak x best sbb Sarah x boleh tidur lena..Ditambah pula tekak aku pun mulai rasa perit dab badan rasa tak sedap..Cepat2lah telan nutriferon dengan harapan dapatlah berkurang sikit..Tapi tidur memanglah tak lena sangat malam tu..

Esok harinya, aktiviti merentas hutan pula bagi orang2 lelaki dan perempuan yg available..Emak2 seperti biasalah menjadi 'penunggu' anak2 kecil..Lepaklah kami di chalet sambil bergosipan ;p

Habis saja aktiviti merentas hutan, masing-masing pun berkemas nak pergi water theme park..Dekat aje dengan tempat kami tinggal tu..Malangnya masa sampai tu matahari pun dah tinggi dan ramai orang..Yelah, sampai pun dekat2 tengah hari..Emak2 seperti biasa duduklah melepas sambil melihat pemandangan di sekitar kolam..Seronok betul Sarah dapat mandi kolam..Walaupun terketar2 kesejukan, dia layankan aje..

Actually kolamnya taklah besar mana, tapi bolehlah utk beriadah bersama keluarga..Cuma bila datang tu matahari pun dah meninggi, memang x berapa nak feel sangatlah kan..Cuaca hari tu memang teriiiik sangattttt..Awan pun x de..Sampai ke petang panasnya..

Selesai aktiviti di kolam, semua pun balik ke chalet dan berkemas2 utk pulang..Letih badan, mata sebab tak cukup tidur..Tambah pula dengan cuaca yang panas membuatkan badan rasa kurang sihat..

Anyway, menarik juga aktiviti kami kali ini..Mudah2an ada rezeki utk bersama2 ahli keluarga yang lain di masa akan datang :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...